Salam dan selamat sejahtera ..
Hari ni adda nak update tentang apam ice cream .. hmmm .. apa itu?? sedap x??? last week saja google mengenai apam . tba2 terbaca mengenai apam ice cream nih .. last 2 days plak pegi tesco untuk top up barang dapur . seperti biasa adda dan husband dan si tomey carlish wajib masuk MY NEWS untuk beli bahan bacaan .. kebetulan majalah AROMA edisi terbaru da kluar so beli lah ... tgk2 ada plak resepi tentang APAM ICE CREAM .. Jadi tak rugi klu adda cuba ..
Dari segi adunan@bahan lebih kurang sama dengan adunan apam polkadot yang adda buat cuma apam ice cream ni gunakan aiskrim soda ( klu apam polkadot guna susu segar).... so time is free , jadi mula lah project apam ice cream adda . bfore nak buat make sure kon kene buat dlu dengan mengunakan kertas minyak atau pun baking sheet .. Cara buat ikut pada idea sendiri . macam adda ikut cara buat piping bag .. ( mmm . maaf sgt x dapat nak bagi contoh .. nnt adda buat selagi lagi adda attachkan gambar untuk bentukkan kon )...
So project di mulakan apabila di tomey carlish da tdo .. dengan mengunakan mixer baru ( siapp promote lagi ... he he eh ) dan lafaz bismillah di mulakan .. Alhamdullilah .. menjadi apam ice cream tuh .. Resepi2 , ada seperti dia bawah .. adda buat separuh adunan . for testerkan .. so better buat ckit2 dlu .once da jadi boleh buat byk2 lagi ..
Resepi Apam Ice Cream
Resepi dari : kak azlita
** Kak azlita mengunakan sukatan cawan . adda plak gunakan gram . jadi ada sedikit yang adda modified
Bahan A
-200 g gula kastor
-1 sdt ovalette
-3 biji telur (gred A )
-1 sdk esen vanilla
Bahan B
-250 g tepung gandum
-1 sdt baking powder
Bahan C
-200ml ice cream soda
Bahan topping
-Coklat masakan secukupnya
-kacang tanah ( di goreng tanpa minyak terlebih dahulu, dan di buang kulit)
Cara-cara
- Pkul Bahan A sehingga kembang (adda pkul 5 min , 1 rehat dan sambung lagi 5 min )
-masukkan bahan B dan C secara selang seli . ~tepung ~aiskrim soda ~tepung
** di mulakan dengan tepung dan di akhiri dengan tepung yer
-Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan
**adda guna color pink, hijau dan biru
- masukkan adunan ke dalam piping bag dan pipingkan ke dalam kon2 yang telah siap
-piping selapis demi selapis
Proses mengukus
- Gunakan semua bahagian pengukus ( pengukus ada 3 layer , so gunakan semua ye )
- selitkan semua kon2 ice cream dia lobang2 pengukus sebelum piping . Jangan tutup semua lubang pengukus . nanti x de wap yang naik plak
- panaskan pengukus dengan api sedarhana dan kukus adunan . Adunan hendaklah dia letakkan pada kukusan yang atas.. ( kukusan air paling bawah, kukusan ke 2 yang kosong (xde adunan) , dan yang ketiga (paling atas ) yang ada adunan.)
- Kukus selama 15 min
Apabila sudah masak, biarkan apam sejuk dulu . dan sediakan bahan topping plak. Jangan buka kon2 apam selagi belum topping chocolate yer . klu nak buka, nnt susah nak topping .
Chocolate topping
-Double boilerkan chocolate masakkan
- apabila coklat da sejuk ( suam2 pun boleh ) , letakkan coklat pada apam yang telah sejuk tadi dan letakkan kacang tanah yang telah di goreng tadi ..
Tara.... jadikan .. so senang tak ?? Selamat mencuba ye ..
Thursday, November 29, 2012
Subscribe to:
Post Comments (Atom)






No comments:
Post a Comment